Lukas van Belkum over de toekomst van BWO als ontmoetingspark

“We zijn méér dan een sportvereniging. We zijn een plek waar mensen zich thuis voelen.”

KSV BWO is al bijna een eeuw een sportieve én sociale spil in de Hengelose wijk De Noork. De club werd opgericht in 1929 en telt vandaag de dag bijna 1.300 leden, verdeeld over de afdelingen voetbal en handbal. “We groeien nog steeds,” vertelt voorzitter Lukas van Belkum. “We hebben hier een bloeiende, actieve vereniging. En over vier jaar vieren we ons 100-jarig bestaan.”

Een club midden in de wijk

De vereniging ligt in het hart van een wijk die volop in ontwikkeling is. “De Noork vergrijst, maar er komen ook jonge gezinnen bij dankzij de nieuwbouw. Dat levert een mooie mix op – en dat zie je terug op de club,” zegt Lukas. “We bieden iedereen, ongeacht achtergrond of sportief talent, een plek om zich te ontwikkelen. Zowel op sportief vlak als sociaal.”

De roep om meer reuring

Lukas is inmiddels acht jaar voorzitter van BWO. Al eerder zag hij kansen om van de club meer te maken dan alleen een sportvereniging. “Ik zei toen al: we zouden een soort HUB in de wijk moeten worden. We hebben een prachtig, modern clubgebouw dat voor veel meer gebruikt kan worden. Maar doordeweeks blijft het vaak leeg. Dat is zonde. De ruimte is er, de potentie ook – maar tijd, energie en vervolgstappen ontbraken. Daarom werden we direct enthousiast over het concept van Stichting Ontmoetingsparken Twente. Dat geeft richting én samenwerking, met voorbeelden en een netwerk dat ondersteunt.”

Samenwerking als sleutel

De samenwerking met Ontmoetingsparken Twente kwam voor Lukas als geroepen. “Ik ken Wouter du Gardijn al zo’n vijftien jaar en kwam hem weer tegen bij Saxion, waar ik zelf werk. Toen kwam het gesprek al snel op gang. Wat ik mooi vind: er ontstaat synergie. Clubs versterken elkaar, delen kennis en ervaringen. En Ontmoetingsparken Twente neemt ook werk uit handen. Dat maakt echt het verschil.”

De club als sociale motor

Een treffend voorbeeld van de sociale kracht van BWO is de groenploeg. “We hebben een vaste groep van 35 man die het sportpark onderhoudt. Maar het is veel meer dan een werkploeg. Ze komen voor het contact, voor de gezelligheid. Er zijn letterlijk meer mensen dan schoffels,” lacht Lukas. “Dat zegt genoeg. De club is voor hen ook een ontmoetingsplek.”

Het belang van ontmoeten

De coronatijd heeft Lukas geraakt. “Op 1 juli mochten we weer open. Mensen kwamen huilend aan de bar zitten – zó blij dat ze weer bij elkaar konden zijn en een Weizen konden drinken aan de bar. Dat raakte me echt. Toen realiseerde ik me pas goed hoe belangrijk de club is voor het sociale leven in de wijk.”

Hij vervolgt: “Als je zelf gewoon werkt, besef je dat niet altijd. Maar er was échte, gedwongen eenzaamheid. En ik had geen idee hoe groot dat was. Dat is één van de redenen waarom ik nu zo enthousiast ben om van BWO een ontmoetingspark te maken.”

Eerste stappen als ontmoetingspark

Hoewel BWO nog aan het begin staat van de ontwikkeling, worden de eerste stappen al gezet. “We doen mee aan FC Noaber. Jeugdleden helpen mee op de club, met schoonmaken en/of trainen geven. Ook de selectieteams leveren hun bijdrage. Dat willen we verder uitbreiden en beter professioneel organiseren.”

Toekomstplannen en ambities

De blik van BWO is gericht op de toekomst. “We onderzoeken of we hier een ASM-park kunnen realiseren. Dat is een forse investering, maar het past bij onze ambitie. De gemeente Hengelo denkt actief mee, dat is fijn. Ook willen we starten met ‘BWO Actief’, met activiteiten die gericht zijn op de oudere wijkbewoners. Er was vroeger meer reuring – kaartclubjes en andere ontmoetingen. Dat willen we weer terugbrengen. De lokale fysio is al geïnteresseerd om samen te werken. Die maatschappelijke verbinding past perfect bij ons.”

Op weg naar meer

De komende tijd blijft BWO in de verkenningsfase. “We hebben nog geen verenigingsmanager en de communicatie moet nog echt op gang komen,” zegt Lukas. “Maar ik merk al enthousiasme, ook bij de gemeente. In de maanden september tot en met december wil ik hier echt werk van maken. De ideeën zijn er, het netwerk ook. Nu is het tijd om mensen te enthousiasmeren en stappen te zetten.”

Ook een wijklokaal, zoals bij Avanti Wilskracht of Rigtersbleek, ziet Lukas wel zitten. “We staan daar zeker voor open. En ik kijk met veel interesse naar het Saxion-programma Fit for Life. Dat vind ik echt interessant – ook omdat ik zelf bij Saxion werk. Maar alles op z’n tijd. We hebben hier in elk geval de ideale ruimtes ervoor.”

Lukas besluit: “Het goed neerzetten van ons ontmoetingspark is belangrijker dan snel gaan. Als je het idee eenmaal omarmt, volgt de rest vanzelf.”

Volgende
Volgende

Avanti Actief wint publieksprijs tijdens 'Gezondheid in de Wijk'-symposium