Jan Willem Leidekker, docent Saxion, over zijn rol binnen Stichting Ontmoetingsparken Twente

Bij Stichting Ontmoetingsparken Twente draait het om de verbinding tussen sport, welzijn, onderwijs, zorg en bewegen. Een van de mensen die zich daarvoor inzet is Jan Willem Leidekker. Als docent fysiotherapie aan Saxion Hogeschool, voormalig projectleider bij Twentse Koers én voormalig fysiotherapeut in de regio Twente brengt hij een schat aan kennis, ervaring en een waardevol netwerk mee. “Hier valt alles samen,” zegt hij over zijn betrokkenheid bij de stichting. “Wat hier gebeurt, sluit precies aan bij mijn visie op positieve gezondheid en integrale samenwerking.”

 “Hier valt alles samen”

Van fysiopraktijk naar ontmoetingspark

Jan Willem is geen onbekende in het Enschedese sportlandschap. Jaren geleden werkte hij als fysiotherapeut, onder andere bij voetbalvereniging Rigtersbleek. Daar kwam hij in contact met Wouter du Gardijn, initiatiefnemer van Stichting Ontmoetingsparken Twente. “We waren elkaar een tijd uit het oog verloren, maar via LinkedIn zag Wouter dat ik het ondernemerschap instapte. We raakten opnieuw in gesprek – en de klik was er direct weer.”

Wat volgde, was een nauwe samenwerking. Jan Willem werd onderdeel van het team dat meewerkt aan de opzet en verdere uitwerking van de stichting. Zijn ervaring in zorg, welzijn en leefstijlpreventie sluit perfect aan bij de missie van Ontmoetingsparken Twente. “Vanuit mijn werk als fysiotherapeut, projectleider bij Twentse Koers en nu als (wijk)docent bij Saxion weet ik hoe belangrijk het is om mensen uit verschillende domeinen met elkaar te verbinden.”

Zorg buiten de zorg

Leidekker werkt nu 32 uur per week bij Saxion, waarvan 4 uur vanuit het Lectoraat Regio ontwikkeling, onder andere voor Stichting Ontmoetingsparken Twente. Per augustus houdt Jan Willem zich bezig met de verbinding van werkveld en kansen voor onderwijs. In die tijd richt hij zich onder andere op het verbinden van eerstelijnszorgprofessionals met de ontmoetingsparken. “Een mooi voorbeeld is de samenwerking met fysiotherapeuten van De Bleek, die hun GLI-programma (Gecombineerde Leefstijl Interventie) willen onderbrengen op Ontmoetingspark Rigtersbleek. Zo breng je zorg letterlijk in beweging – buiten de praktijk, midden in de wijk.”

Ook rondom valpreventie ziet hij grote kansen: “Het valpreventieprogramma is kort, maar als mensen daarna weer op de bank belanden, ben je terug bij af. Juist op een ontmoetingspark kun je zorgen dat mensen in beweging blijven, anderen blijven ontmoeten. Misschien worden ze zelfs vrijwilliger en krijgen ze een betekenisvolle rol in hun eigen wijk.”

Studenten in de wijk

Een ander belangrijk onderdeel van Jan Willems rol is zijn werk als wijkdocent binnen de minor Fit4Life van Saxion. “Studenten uit verschillende opleidingen kiezen deze minor en werken twintig weken lang in de wijk aan gezondheid. Bijvoorbeeld bij Avanti Wilskracht in wijklokaal Het Zoutendijk of op Ontmoetingspark Rigtersbleek. Ze helpen mee met de ontwikkeling van ClubActief, zetten beweegroutes op en organiseren themabijeenkomsten.”

De studenten worden begeleid met als doel een concreet plan of interventie op te leveren waarop de volgende groep kan voortbouwen. “Zo ontstaat continuïteit en een duurzame impact in de wijk,” legt hij uit.

Positieve gezondheid als rode draad

Voor Jan Willem is het duidelijk waarom hij in dit concept gelooft: “De zorg staat onder druk. Mensen beseffen steeds meer dat ze zelf ook een rol hebben in het behouden van hun gezondheid. En dat kan bij uitstek op deze ontmoetingsparken.”

De rode draad in zijn denken en werken is het gedachtegoed van positieve gezondheid: “Je kijkt niet alleen naar de fysieke kant, maar ook naar mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, dagelijks functioneren en sociale verbondenheid. Alles komt hier samen.”

Hij ziet een toekomst waarin ontmoetingsparken niet alleen plekken zijn voor sport en ontmoeting, maar ook functioneren als netwerkorganisaties: “Vanuit de parken ontstaat een warme overdracht. Niet alleen van de huisarts of fysiotherapeut naar het park, maar ook andersom – mensen worden vanuit het park ondersteund in hun gezondheid, buiten de reguliere zorg om.”

 

Volgende
Volgende

DETO kijkt vooruit: samen bouwen aan een ontmoetingspark met betekenis