DETO kijkt vooruit: samen bouwen aan een ontmoetingspark met betekenis
Interview met Derby Krommendijk, voorzitter DETO.
“We zetten de eerste stappen naar een multifunctioneel sportpark waar ontmoeting, bewegen en maatschappelijke betekenis centraal staan.”
Een club met een visie DETO – Door Eendracht Tot Overwinning – is al sinds 1948 een begrip in de regio. Wat ooit begon als een voetbalvereniging, is uitgegroeid tot een bruisende sportclub met zo’n 800 leden. DETO biedt ruimte voor zowel prestatief als recreatief voetbal, maar de ambities reiken verder dan het veld. “We willen méér betekenen voor Vriezenveen en omgeving,” vertelt voorzitter Derby Krommendijk. “De wens om maatschappelijk relevant te zijn, leeft al langer binnen onze vereniging.”
De stap naar een ontmoetingspark
Die wens krijgt nu concreet vorm door de samenwerking met Stichting Ontmoetingsparken Twente. “We zagen direct de meerwaarde van dit initiatief. Het biedt ons een breder platform waarmee we ideeën écht van de grond kunnen krijgen. Bovendien komt er veel kennis, kunde en enthousiasme mee – dat maakt het verschil.”
Waar eerdere initiatieven rondom samenwerking met andere verenigingen op het sportpark strandden, biedt de stichting nu structuur, ondersteuning én een netwerk. “Met mensen als Wouter du Gardijn en Maria Walters hebben we sterke krachten aan boord. En dat is nodig, want als vrijwilligersclub hebben we beperkte tijd en middelen.”
Ruimte voor ontwikkeling
Met ondersteuning van Stichting Ontmoetingsparken Twente kijkt DETO nu verder dan voetbal alleen. “We hebben de ruimte op ons sportpark. Waarom zouden we die niet breder benutten? Een win-winsituatie, waarbij we niet alleen sporten en bewegen faciliteren, maar ook bijdragen aan ontmoeting, gezondheid en verbinding in de buurt.”
Een concreet voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van een beweegvriendelijke openbare ruimte. “Zo’n ruimte is toegankelijk voor iedereen: van basisschoolleerlingen tot ouderen. Het bevordert niet alleen beweging, maar ook samenwerking tussen scholen, sportverenigingen en zorginstellingen.”
Bekijk hier een video van een beweegvriendelijke openbare ruimte, in dit geval een ASM-park, op Ontmoetingspark Rigtersbleek in Enschede.
Een toekomstbestendige club
Met deze plannen zet DETO belangrijke stappen richting de toekomst. “We zijn al bezig met het versterken van ons vrijwilligersbeleid, maar beseffen ook dat we moeten professionaliseren. Een verenigingsmanager is voor ons nieuw, maar essentieel om het sportpark duurzaam draaiende te houden.”
De eerste stappen zijn gezet. Er is een stuurgroep gevormd binnen de club om het proces te begeleiden. “We willen laten zien wat er mogelijk is, mensen inspireren en in beweging krijgen. Door te beginnen, kunnen we langzaam verder bouwen.”
Samen sterker
DETO werkt nu al samen met onderwijsinstellingen als ROC van Twente en Saxion. “Studenten lopen stage bij ons. Daar willen we meer mee doen. Samen kunnen we veel bieden.” Ook een initiatief als Club Actief, een beweeg- en ontmoetingsplek voor 55+’ers, staat op de radar. “Het zou mooi zijn als ouderen hier terecht kunnen, net als bij Rigtersbleek Actief en Avanti Actief, om te bewegen en samen te komen – laagdrempelig en betekenisvol.”
Van sportpark naar ontmoetingspark
Met het toekomstige ontmoetingspark wil DETO niet alleen sporters bedienen, maar een plek zijn voor iedereen. “We willen dat ook mensen zonder voetbalachtergrond zich hier welkom voelen. Jong en oud, sportief of niet. Een veilige plek waar je anderen kunt ontmoeten.” Hoewel DETO aan de rand van Vriezenveen ligt en niet midden in een woonwijk, ziet Derby volop potentie. “We hebben een prachtige omgeving, met veel ruimte en mogelijkheden. Nu is het tijd om die kansen te benutten.”
Eén visie, gedeelde missie
Voor DETO voelt de samenwerking met Stichting Ontmoetingsparken Twente als een natuurlijke stap.
“We wilden dit zelf al, maar nu kunnen we het ook écht doen. Door de krachten te bundelen en de juiste ondersteuning te krijgen, bouwen we samen aan een duurzame toekomst.”